HACCP - Malo povijesti

Haccp povijest 2Možemo reći da su glavni "krivci" što nam se dogodio HACCP, naravno, Amerikanci i njihova nastojanja da istraže sve kutke našeg nepreglednog prostranstva zvanog svemir. Kako su barbe astronauti u svim segmentima sigurnosti apsolutno trebali biti pokriveni,pa tako i u hrani (jer, zamislite da smo ih pustili gladne ili još gore da su obolili od salmoneloze negdje tamo kod sazvježđa Velikog Medvjeda...ili naišli na pristojan komad stakla prilikom otvaranja limenke paštete...uf), trebao se smisliti adekvatan i definitivno preventivan način uspostavljanja apsolutne kontrole nad higijenom hrane koju će naši junaci nositi sa sobom u svojim lunch-paketima.

I...tako je NASA (National Aeronautic and Space Administration) naredila da se mora doći do idealnog rješenja. U mozganju ih je sudjelovalo podosta: Pillsbury Company pa Natick Laboratories of the U.S. Army i naravno  U.S. Air Force Space Laboratory Project Group (bez vojske ništa,naravno). Ajmo sada ozbiljno (ali samo malo). Cilj je bio proizvesti potpuno sigurnu hranu, bez mikrobioloških patogena, toksina, kemijskih ili fizičkih opasnosti, koju će astronauti moći papati ,ups jesti, bez opasnosti da se razbole ili ozlijede. I tako su naši glavni mozgovnjaci mislili, mislili, miiislili....dok im se nije upalila žaruljica i svijetlo dana ugleda, ni manje ni više nego glavom i bradom HACCP.

E sad, trebalo se malo  pohvaliti i napraviti važan, pa su svoju preslatku ideju Pillsbury-jevci prezentirali 1971. godine na jednoj konferenciji, a 1974. god. United States Food and Drug Administration (FDA) je objavio prve HACCP principe za pojedine vrste hrane i preuzela stvar u svoje ruke. I tu završava naša priča o svemiru i svemircima a započinje saga o pokoravanju zemaljske kugle našim glavnim akterom HACCP-om.  

Haccp povijest 1U prvoj polovici 80-tih HACCP upada u svjetsku prehrambenu industriju i odmah je baca pod noge. Opčinjen ljepotom i mudrošču gdin-a HACCP-a, United States National Academy of Science tamo negdje oko 1985. godine uzima ga pod svoje okrilje i hvali ga na sva zvona. Ali ne sekirajte se, slava našeg junaka nije kratkog daha,nego naprotiv, sve više i više raste(a zamislite samo kako raste njegov bankovni račun ili ušteđevina u čarapi, nisam ga stigla pitati za detalje). Sponzorstvu se pridružuju sva značajna udruženja povezana s proizvodnjom hrane (npr. International Commission on Microbiological Specifications for Foods (ICMSF) i International Association of Milk, Food and Environmental Sanitarians (IAMFES).

Taman kad vam je dosadio naš glavni lik i kad ste pomislili da ste ga se riješili jer ste osjetili laganu dozu ljubomore, evo njega, na vašu žalost ali na radost sveopće populacije koja vooooooli uživati u zdravoj i nekontaminiranoj klopici svih vrsta i oblika. FAO/WHO Codex Alimentarius Commission se u Ženevi 1993.  se naprosto i apsolutno  zaljubila u gdina, našeg, najjačeg ovozemaljskog šarmera,ali pritom ostala vrlo pribrana,te ga nagovorila na predbračni ugovor(prava ženska).

Napisali su poznati dokument "Guidelines for the application of the Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) system" (ALINORM 93/13A, Appendix II). Revidirani "Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene" [CAC/RCP 1-1969, Rev 3 (1997)] Codex Alimentarius Commission  je usvojila 1997. Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) sistem i smjernice za njegovu primjenu su uključene u aneks dokumenta. I tako naš momak koji je trebao preobratiti svemir,počeo je mesti u svom dvorištu.....i pogledajte gdje ga je to dovelo!!!! Aaa gdje smo mi u ovoj predivnoj priči....